Blog

Blijf op de hoogte

Daar is de zon. Is uw airco er klaar voor?

Geschreven door Donald Dobbelaere op in de categorie Tips & Tricks

Daar is de zon. Is uw airco er klaar voor?

Ieder jaar krijgen klanten pré-vakantiestress doordat ze te laat of net voor vertrek op vakantie ontdekken dat de airco het niet doet. Dan begint de stress!

Je airco een aantal weken voor vertrek rustig laten nakijken is de oplossing. Vooral de gasinhoud en het pollenfilter verdienen aandacht. Ook diagnose stellen, fouten uitlezen en instellen van klepmotoren met aangepaste computer is voor ons geen probleem.

10 tips voor een optimale airco

Hier zijn alvast onze 10 tips voor een optimale werking van je airco:

  • Gebruik de airco van uw auto regelmatig (bv. eenmaal per week). Zo voorkomt u onaangename geuren door condensatie en bacteriën in het systeem. U voorkomt ook slijtage door het uitdrogen van keerringen en afdichtingen. 
  • Ook als het niet warm is kunt u de airco gebruiken. Een airco haalt namelijk het vocht uit de lucht en werkt dus goed tegen condensatie en beslaan van de autoruit.
  • Schakel uw airco pas in enkele minuten na het starten van uw voertuig. Zo bespaart u brandstof en slijtage aan de compressorkoppeling.
  • Schakel de airco uit voordat u de auto uitzet. Zo voorkomt u condensvorming in uw aircosysteem doordat minder vocht in de verdamper zit en verkleint u de kans op geuren.
  • Bij zeer hoge temperaturen kunt u best de airco instellen op "recirculeren". Een airco moet normaal de warme buitenlucht sterk afkoelen en kan tekort schieten. Met de recirculatiestand circuleert de lucht binnenin uw auto zodat u een veel lagere temperatuur kunt krijgen. Slechts 10% buitenlucht wordt dan maar gebruikt.
  • Indien u bij warme temperaturen vertrekt met uw auto kunt u best even alle ramen en deuren open zetten zodat de grootste hoeveelheid warmte weg kan en de compressor van uw auto minder hard moet werken (en u dus brandstof bespaart).
  • Een airco kost motorvermogen. Indien uw auto het lastig heeft (bv. in de bergen) kunt u best uw airco uitschakelen om oververhitting van de motor te voorkomen.
  • Schrik niet als u een plas water onder de auto ziet liggen. Bij weer met hoge vochtigheidsgraad kan de airco het condenswater via de verdamper afvoeren. Dit is een normaal verschijnsel.
  • Gebruik geen vreemde dichtingsproducten in de airco indien u een lek heeft. Deze kunnen nefast zijn voor uw airco maar ook voor de vulmachines van uw garage. Het is beter om het onderdeel te vervangen.
  • Laat uw airco minimaal éénmaal per jaar reinigen. Zo voorkomt u geurvorming en bacteriegroei. U laat ook best minimaal elke twee jaar een airco onderhoud uitvoeren. Dan worden alle onderdelen van de airco gecontroleerd op slijtage en lekken, koelmiddel ververst en de olie gecontroleerd en aangevuld. Zo heeft u steeds een aangename binnentemperatuur!

Heeft u nog vragen in verband met uw airco? Bekijk dan deze veelgestelde vragen over airco in de auto. U komt er oa. te weten hoeveel brandstof u meer verbruikt door uw airco, hoe het koudemiddel uit het gesloten aircosysteem kan ontsnappen, hoe u opmerkt dat de airco niet in orde is, ...

Vertrekt u binnenkort op reis met de wagen? Wenst u voorbereid te zijn voor de zomermaanden? Gewoon een afspraakje maken en wij helpen u graag met uw aircoproblemen.

Afspraak maken?